2014. május 2., péntek

Egyszerű citromos süti

A citromos desszerteket mindig is imádtam. A következő süti tulajdonképpen egy citromos zsíros piskóta, a legegyszerűbb elkészíteni, a recept leginkább csak az arányok miatt szükséges. Könnyű, savanykásan édes, teához isteni.

Hozzávalók:
  • 18 dkg liszt;
  • 15 dkg porcukor;
  • 12 dkg 60%-os vaj;
  • 6 tojás;
  • 1 cs sütőpor;
  • 1 cs vaníliacukor;
  • 1 nagy citrom leve és reszelt héja;
  • 1 csipet só;
  • olaj+liszt a formához.
Elkészítés: 
Kiolajozzuk és lisztezzük a sütőformánkat, én őzgerincformát használok. Begyújtjuk a sütőt. Két nagyobb tálba szétválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját. A vajat felolvasztjuk. A sárgájához adjuk a porcukrot és vaníliacukrot, kifehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, majd a levét, a felolvasztott vajat, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a sárga krémhez adjuk, könnyedén belekeverjük. Mint általában a piskótáknál, a cél az, hogy minél több levegő maradjon benne. A kész masszát a formába öntjük, lazán elegyengetjük benne. Lassú tűzön körülbelül egy fél óra alatt készre sütjük. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrizzük, hogy egészében átsült-e. Ha kicsit hűl, ki is lehet borítani a formából, sőt recés késsel szeletelhető. Lehet porcukrot szórni rá, de tökéletesen illik hozzá akár egy étcsokis máz is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése