De aki még nem ébredt erre rá, közlöm, hogy: SZOMBAT VAN!!!
Hozzávalók (pizzatészta, 2 kisebb pizzához):
- 400 g liszt
- 30 g élesztő
- 2 kk. cukor
- 1 kk. só
- 3 ek. olaj
- langyos víz vagy tej, amennyit a massza felvesz
- 1 dl paradicsomlé
- 1 ek. ketchup
- 1 kk. olaj
- 1-1 kk. oregánó, bazsalikom (vagy más kedvelt zöldfűszer)
- tényleg, ami csak van otthon és szeretjük (pl. húsként: szeletelt sonka, szalámi, kolbász, bacon; zöldségként: csíkokra vágott bármilyen paprika, hagyma, szeletelt gomba, cukkini, főtt kukorica, borsó, spenót, stb.)
- sajt!
Elkészítés:
Egy öblös tálba kimérjük a lisztet (ha nincs mérleg otthon, akkor 1 púpozott ek. liszt kb. 20 gramm). Három percig a kis kacsóinkkal elmorzsolgatjuk benne az élesztőt, hogy ne maradjanak nagy darabok. Hozzáadjuk a cukrot és a sót is, majd az olajat. Elkezdjük hozzáadni a langyos vizet. Mikor már kezd összeállni, óvatosabban adagoljuk a vizet, és nekikezdhetünk gyúrni. Az elv az, hogy egy egyenletes, könnyen nyújtható, de rugalmas masszát kapjunk. Ha túl ragacsos, lisztet adunk hozzá, ha túl kemény, akkor meg vizet. Egyszerű dolog ez! Kb. 5-10 percig gyúrjuk kézzel-lábbal:) (Bevallom, hogy ezt a műveletet legtöbbször a zemberemre bízom, eljátszva a gyenge, naiv nőszemélyt :D). Ha kész, két kilisztezett tálba osztjuk a masszát, letakarjuk őket konyhakendővel, és békén hagyjuk kb. háromnegyed óráig. Addig lesz időnk összevágni a feltétnek szánt finomságokat is.
Mikor letelt az idő, kivesszük a megkelt, puha labdácskákat a tálból, és lisztezett deszkán (asztalon) a sütőformáinknak megfelelő alakúra nyújtjuk. Érdemes befektetni egyszer 1-2 pizzának való, teflonos sütőformára, de ha nincs, akkor kiolajozott tepsi is megteszi. Beleigazgatjuk a már lapos masszát a formába, és megkenjük paradicsomos szósszal (amit úgy kapunk, hogy összekeverjük a fenti hozzávalókat). 5 percre előmelegített sütőbe tesszük őket.
5 perc után kivesszük a már szinte megsült pizzalapokat. Ráhalmozzuk a rájuk szánt feltétet. Egy elvet érdemes betartani: húsfélék alulra, zöldségek rájuk, legtetejére a sajt, hogy fogja össze. Visszatesszük még kb. 15-20 percre sülni. Mikor az alja is pirulni kezd, kivesszük, 4-be vagy 8-ba szeleteljük, és nagy étvággyal fogyasztjuk is :D
Buon appetito! (igen, olaszul a jó étvágyat)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése