Hozzávalók:
- 300 g darálthús (nem dinoszaurusz)
- 250 g gomba
- 100 g rövid tészta (pl. dinoszaurusz)
- 8 lap lasagne tészta
- 2 dl paradicsomlé
- 50 g szeletelt vagy reszelt sajt
- 1 közepes fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1-1 kk petrezselyem, bazsalikom
- 3 ek olaj
- 3 dkg vaj a formákhoz
- só
Elkészítés:
A batyukat tűzálló, kivajazott felfújtformákban (4 db, kb. 10 cm átmérőjűek) készítjük el. Ha nincs kéznél ilyesmi, akkor készíthetünk egy nagy batyut jénai tálban.
A gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. A hagymát apró kockákra vágjuk. Odateszünk sós vizet főni a makarónihoz. Használhatunk szinte akármilyen rövid tésztafélét a töltelékhez (penne, fusilli, farfalle, stb). Nekem végre sikerült elhasználni egy keveset a dinoszaurusz formájú tésztából (meg ne kérdezzétek, honnan van!).
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a hagymát üvegesre pirítjuk rajta, majd hozzáadjuk a gombát és a darálthúst. Addig pirítjuk, amíg a hús átsül. Ezután hozzáadjuk a paradicsomlevet, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük a petrezselyemmel és bazsalikommal, ízlés szerint sóval. Ha elkészül a makaróni, azt is hozzákeverjük a masszához, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Odateszünk még egy adag vizet főni. Ha friss lasagne tésztával dolgozunk, akkor csak egy percre, ha szárítottal, akkor pedig kicsit több időre a lapokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, hogy kellőképpen hajlékonyak legyenek. Kivajazzuk a formákat. Mindegyik formába két-két lapot helyezünk kereszt alakban (ha jénai tálba tesszük, akkor annak az alját és oldalát béleljük ki a lapokkal, de úgy hogy a tál szélén maradjon lelógó rész, amivel zárni fogjuk a batyut). Egyenlő részekre osztjuk a masszát a formákba, megszórjuk reszelt sajttal (vagy beborítjuk néhány szelettel), majd a lelógó részekkel bebugyoláljuk a batyuinkat. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivétel után 5 percig pihenni hagyjuk a batyukat, majd óvatosan kiemeljük a formákból, és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése