Sárgarépa= Daucus carota sativus, erdélyi nevén murok. Állítólag fogyasztása összefüggésben áll a fütyülés tudományában való jártassággal. Édesanyám szülőfalujában úgy tartják, hogy a sok fütyülés hozzájárul a mellek növekedéséhez. Mindenki vonja le a következtetéseket belátása szerint.
Urban-rural legendáktól eltekintve a murok egészséges, sok karotint és egyéb vitamint tartalmaz, a Wikipedia a megmondója. Annak pedig én vagyok a megmondója, hogy a sárgarépa-krémleves finom és kiadós, például az alábbi receptet követve.
Hozzávalók:
- 400-500 g sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 szem burgonya
- 1 kis fej hagyma
- 2 dl tejföl vagy tejszín
- 1 ek.olívaolaj
- 1 ek. vaj
- őrölt szerecsendió
- őrölt gyömbér
- őrölt fehérbors
- só
- ha van otthon elkészítve, akkor alaplé
Elkészítés:
A zöldségeket
tisztítás után feldaraboljuk. Nem kell aprózni, mert miután megfőnek, úgyis
pürésíteni fogjuk őket. Az olaj és vaj keverékét felforrósítjuk, majd
hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Ezután következik a sárga- és
fehérrépa, egy percig tologatjuk az olajban, majd felöntjük annyi hideg vízzel,
amennyi ellepi. Adjunk hozzá egy-egy jó csipet szerecsendiót és gyömbért.
Forrástól kb. 5 perc után a krumplit is beletesszük, pótoljuk a vizet is.
Olyan 15-20 perc múlva, mikor már a krumpli is puhára főtt, levesszük a tűzről,
botmixerrel pürésítjük. Felöntjük a tejszínnel, alaplével vagy vízzel, csomómentesre keverjük,
visszatesszük a tűzre, kevergetjük, amíg újra felforr. Sózzuk-borsozzuk-kóstolgatjuk,
amíg az ízek saját észlelés szerinti harmóniába kerülnek.
Krémlevesekhez
illő száraz bigyókkal (kruton, levesgyöngy) tálaljuk, és fogyasztjuk.
Jó
étvágyat!
Megjegyzés: Az olívaolajjal meglocsolt kenyeret most nem
kockákra vágtam, mint a krutonhoz, hanem hasábokra, majd toasterben ezeket megpirítottam. Ha a kalóriákban tobzódás még így sem elég, akkor lehet a forró levesbe apró kockára vágott pl. füstölt sajtot tenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése