2011. március 28., hétfő

Dinoszauruszos batyu

Ez itt a reklám helye: szerepelni fog a véleményem egy receptről (gombás batyu) az áprilisi Mindmegette magazinban. Amíg meg nem jelenik, azt ugye nem publikálhatom itt. Inspirálódni viszont lehet, a lasagne tésztából készült batyu 5lete nagyon megtetszett. Ez a változat elég low-costos, de finom és mutatós.

Hozzávalók:
  • 300 g darálthús (nem dinoszaurusz)
  • 250 g gomba
  • 100 g rövid tészta (pl. dinoszaurusz)
  • 8 lap lasagne tészta
  • 2 dl paradicsomlé
  • 50 g szeletelt vagy reszelt sajt
  • 1 közepes fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kk petrezselyem, bazsalikom
  • 3 ek olaj
  • 3 dkg vaj a formákhoz

Elkészítés:

A batyukat tűzálló, kivajazott felfújtformákban (4 db, kb. 10 cm átmérőjűek) készítjük el. Ha nincs kéznél ilyesmi, akkor készíthetünk egy nagy batyut jénai tálban.
A gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. A hagymát apró kockákra vágjuk. Odateszünk sós vizet főni a makarónihoz. Használhatunk szinte akármilyen rövid tésztafélét a töltelékhez (penne, fusilli, farfalle, stb). Nekem végre sikerült elhasználni egy keveset a dinoszaurusz formájú tésztából (meg ne kérdezzétek, honnan van!).
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a hagymát üvegesre pirítjuk rajta, majd hozzáadjuk a gombát és a darálthúst. Addig pirítjuk, amíg a hús átsül. Ezután hozzáadjuk a paradicsomlevet, belereszeljük a fokhagymát, fűszerezzük a petrezselyemmel és bazsalikommal, ízlés szerint sóval. Ha elkészül a makaróni, azt is hozzákeverjük a masszához, és hagyjuk egy kicsit kihűlni.
Odateszünk még egy adag vizet főni. Ha friss lasagne tésztával dolgozunk, akkor csak egy percre, ha szárítottal, akkor pedig kicsit több időre a lapokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, hogy kellőképpen hajlékonyak legyenek. Kivajazzuk a formákat. Mindegyik formába két-két lapot helyezünk kereszt alakban (ha jénai tálba tesszük, akkor annak az alját és oldalát béleljük ki a lapokkal, de úgy hogy a tál szélén maradjon lelógó rész, amivel zárni fogjuk a batyut). Egyenlő részekre osztjuk a masszát a formákba, megszórjuk reszelt sajttal (vagy beborítjuk néhány szelettel), majd a lelógó részekkel bebugyoláljuk a batyuinkat. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Kivétel után 5 percig pihenni hagyjuk a batyukat, majd óvatosan kiemeljük a formákból, és tálaljuk.

Jó étvágyat!

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése