2011. március 13., vasárnap

Vasárnapi húsleves helyett: gazdag zöldségleves

Nem, nem copyrightos, zöldséglevest nyilván mindenki tud főzni. Én most éppen így:

Hozzávalók:
  • zöldségek (5 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 fél kisebb karalábé, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 marék fagyasztott zöldborsó)
  • 2 kk. petrezselyemzöld (lehet szárított is)
  • 1 kk. Vegeta (friss zöldségek esetén kihagyható)
  • 1 kk. cukor
  • 1 ek. olaj
  • 1 kk. liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • só, bors


Elkészítés:
Nekem egy kb. 2-2,5 literes fazekam van, ezért is ilyen kicsik a mennyiségek.
A sárgarépákat és petrezselymet karikákra daraboljuk, a karalábét felkockázzuk (ha valaki nem lelkesedik érte, akkor nagyobb darabokba, hogy lehessen majd a kész levesből szelektálni:). A hagymákat és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, és összekeverjük. A zöldborsót kivesszük a mélyhűtőből, és békén hagyjuk :D
Felforrósítjuk a fazékban az olajat, fél perc alatt megpirítuk rajta a petrezselymes hagymát, rádobjuk a sárgarépát, megszórjuk a cukorral, kevergetve melegítjük tovább, így jön ki jobban az ízük és színük. 2-3 perc után hozzáadjuk a petrezselyemgyökeret és a karalábét is, fél percig együtt kevergetjük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje őket, s  megszórjuk a Vegetával. Felforraljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy a fazék szinte tele legyen. Hozzáadjuk a zöldborsót. Újból felforraljuk, hagyjuk kb. 5 percig fortyogni magában. Megkóstolunk minden zöldségből egyet, ha megfelelő puhaságúra főttek, hozzáadjuk a habarást (a liszt és tejföl csomómentes keveréke). Megvárjuk, amíg újból felfortyan, megkóstoljuk a levet, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Kész is!

  Ez a recept nem az újításról szólt, biztosan más is készített már ilyen zöldséglevest. A változatosság kedvéért kéthetente-havonta egyszer ezt is megfőzhetjük. Variálhajuk galuskával, levestésztával. Nem muszáj habarást tenni bele. Mixerrel krémlevessé varázsolhatjuk. Tehetünk bele más zöldségeket is, pl. zellert, karfiolt, brokkolit, kelbimbót, stb. Ha másnapra is marad belőle, még jobb, mert az ízeknek van idejük jobban összebarátkozni.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése