2011. június 25., szombat

Zsenge zöldfuszulyka leves

Ej, mi a kő! bloggerina... Kend kenyéren és vízen él?
Beköszöntött a nyár, dúskálni lehet a friss, ropogós zöldség- és gyümölcsfélékben. Ha már nem fenyeget EHEC, mennyi finom salátát ehetsz. Meg pl. zöldpaszuly levest, mert az az asztalunkon mindig szívesen látott vendég. Főleg az otthoni kertből idevándorolt, (paradox módon sárga) zöldbabból készült fajta.

Hozzávalók:
  • 400 g zöldbab
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 zöldpaprika
  • 1 leveskocka
  • 2 dl tejföl + 1 dl tej
  • 1 ek liszt
  • só, bors
  • olaj


Elkészítés:
Ha jól emlékszem, ez volt az első általam készített leves, mert kedvenc és végtelenül egyszerű megfőzni, a legtöbb időt talán a bab előkészítése (végek levagdosása, feldarabolás, mosás) vesz igénybe. Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott hagymát. Ha olaj helyett egy kevés apróra kockázott füstölt szalonnát használunk, az adni fog a levesnek egy kellemes, rusztikus jelleget. A hagymához borítjuk a zöldbabot, 2-3 percig együtt pároljuk belemorzsolva a leveskockát, valamint a felaprózott petrezselyem 3/4-ét. Ha felforrósodott, hozzáöntünk annyi vizet, hogy ellepje, egészben hozzáadjuk a paprikát, majd forrás után lassú tűzön megpároljuk a babot (ne főzzük túl, zsengén a legfinomabb). Ha kész, kihalásszuk a léből paprikát. A lisztből, tejfölből, tejből összeelegyített habarást belekeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű levest kapjunk, végül megszórjuk a megmaradt petrezselyemmel. Kóstoljuk, és sózzuk-borsozzuk. Amikor újra rotyogni kezd, kevergetve még 4-5 percig a tűzön hagyjuk, hogy ne maradjon lisztes íze.
Melegen is fogyasztható, de így nyáridőben langyosan az igazi. Apróra vágott zöldpaprikával vagy vékony csípőspaprika karikákkal nyerő páros.

Türelmet, amíg kihűl és aztán persze jó étvágyat!

2 megjegyzés: