2011. június 26., vasárnap

Mi magyarul a papanaş?

Otthon sosem készítettünk papanaş-t, vagy magyar nevén túrófánkot. Az odahaza megszokott ételek körében igen népszerűek a tehéntúróból készült finomságok, sósak és édesek egyaránt. De hogy túrófánk miért nem szerepelt sohasem a menüben, fogalmam sincs. Étteremben ettem, nagyon megízlett, így jó barátom, a Gugli segítségével ráakadtam a receptre is. A magyar recepteket átfutva, észrevettem, hogy alapanyagként nem szerepel bennük a gríz, úgyhogy egy román receptet vettem alapul, hogy az ízélmény ne változzon:

http://bucatariaportocalie.blogspot.com/2009/12/papanasi-cu-smantana-si-gem.html

Változtatni nem is igen kellett rajta, kivéve hogy egy kanálnyi cukrot vaníliacukorra cseréltem, illetve citrom helyett reszelt lime héját használtam (nem nagyzolásból, hanem mert a nyári limonádéőrület miatt az is volt otthon). A végeredmény szinte tökéletes lett. Azért csak szinte, mert savanykás lekvárral lett volna kontrasztosabb, de csak epres vala otthon. A kép nem a legsikeresebb, mert melegen fogyasztva az igazi:)

Hozzávalók:
  • 250 g zsíros tehéntúró
  •  150-200 g liszt
  • 1 tojás
  • 2 ek gríz
  • 1 ek cukor, 1 ek porcukor
  • 1 lime reszelt héja
  • 1 kk szódabikarbóna
  • csipet só
  • tálaláshoz: tejföl + lekvár
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:
A villával összetört tehéntúrót összedolgozzuk a grízzel, cukorral, vaníliacukorral, citromhéjjal, szódabikarbónával, sóval és az egész tojással. Ezután fokozatosan adagoljuk a masszához a lisztet, hogy egy puha, de formázható alapot kapjunk (attól függ, hogy mennyire zsíros a túró). Serpenyőben odatesszük az olajat forrósodni, eközben a masszából középen lyukas fánkokat (rendőrfánk:D) és gömböcöket formálunk. Minden fánk tetejére "kalap" kerül, tehát ahány fánk, annyi golyócska. Forró olajban a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Tejföllel, gyümölcsízzel, porcukorral tálaljuk. Áfonyalekvárral a legtutibb!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése