2013. január 30., szerda

Sárgarépa-krémleves

Sárgarépa= Daucus carota sativus, erdélyi nevén murok. Állítólag fogyasztása összefüggésben áll a fütyülés tudományában való jártassággal. Édesanyám szülőfalujában úgy tartják, hogy a sok fütyülés hozzájárul a mellek növekedéséhez. Mindenki vonja le a következtetéseket belátása szerint.
Urban-rural legendáktól eltekintve a murok egészséges, sok karotint és egyéb vitamint tartalmaz, a Wikipedia a megmondója. Annak pedig én vagyok a megmondója, hogy a sárgarépa-krémleves finom és kiadós, például az alábbi receptet követve.

Hozzávalók:
  • 400-500 g sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szem burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 dl tejföl vagy tejszín
  • 1 ek.olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • őrölt szerecsendió
  • őrölt gyömbér
  • őrölt fehérbors
  • ha van otthon elkészítve, akkor alaplé

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítás után feldaraboljuk. Nem kell aprózni, mert miután megfőnek, úgyis pürésíteni fogjuk őket. Az olaj és vaj keverékét felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, üvegesre pároljuk. Ezután következik a sárga- és fehérrépa, egy percig tologatjuk az olajban, majd felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Adjunk hozzá egy-egy jó csipet szerecsendiót és gyömbért. Forrástól kb. 5 perc után a krumplit is beletesszük, pótoljuk a vizet is. Olyan 15-20 perc múlva, mikor már a krumpli is puhára főtt, levesszük a tűzről, botmixerrel pürésítjük. Felöntjük a tejszínnel, alaplével vagy vízzel, csomómentesre keverjük, visszatesszük a tűzre, kevergetjük, amíg újra felforr. Sózzuk-borsozzuk-kóstolgatjuk, amíg az ízek saját észlelés szerinti harmóniába kerülnek.
Krémlevesekhez illő száraz bigyókkal (kruton, levesgyöngy) tálaljuk, és fogyasztjuk. 
Jó étvágyat!

Megjegyzés: Az olívaolajjal meglocsolt kenyeret most nem kockákra vágtam, mint a krutonhoz, hanem hasábokra, majd toasterben ezeket megpirítottam. Ha a kalóriákban tobzódás még így sem elég, akkor lehet a forró levesbe apró kockára vágott pl. füstölt sajtot tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése