2011. március 19., szombat

Lecsós máj puliszkával

A máj és én hosszú évekig nagy ellenségek voltunk. Szegény édesanyukám... Ha valaki akkoriban azt mondja nekem, hogy 2009-től az egyik kedvencem a lecsós máj lesz puliszkával (anno mindhárom mumuskategóriás volt), hát alapból szemberöhögöm. De úgy látszik, az acél is hajlítható :D

Hozzávalók:
  • fél kg csirkemáj
  • 2 paradicsom (ha csak szépek, de vízízűek, + paradicsomlé)
  • 2 paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 póréhagyma
  • 4 ek. olaj
  • 1-1 kk. borsikafű (csombor), petrezselyem
  • 2 kk. őrölt fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • kukoricaliszt + víz + só a puliszkához (lehet pl. krumplipürével vagy rizzsel is köríteni, nekünk a puliszka a favorit)
Elkészítés:
A májakat alaposan átöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és egy jó éles késsel (hogy ne menjenek péppé) falatnyi darabokra vágjuk. Inkább ezt nem illusztrálom képpel ;). A vöröshagymát és a paradicsomokat meghámozzuk, s apróra felkockázzuk. A paprikákat kicsumázzuk, és szeletekre vágjuk. A póréhagymát alaposan megmossuk, felkarikázzuk (a fehérjét és a zöldjéből is).
Serpenyőben az olajat felforrósítjuk, rádobjuk először a vöröshagymát, fél perc után a póréhagymát, s kb. egy percig együtt pirítgatjuk őket. Most következik a paprika, egy perc után a paradicsom. Három percig kavargatva hagyjuk őket összeismerkedni. Jöhet a máj, majd a fűszerek (a só nem!).
Ezután odatehetjük a sós vizet a puliszkának (1 kk. puliszkalisztet a még hideg vízbe szórunk, így nem fog majd göbösödni).
A lecsós-májas keveréket többször megkavarva kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha közben nagyon kiszáradna, önthetük hozzá egy kicsi paradicsomlevet vagy vizet. Amikor elzárjuk alatta a tüzet, megsózzuk. Azért nem szabad hamarabb sózni, mert a máj megharagszik érte, és megkeményszik (így pedig finom, vajszerűen puha marad).
Ha a köretnek szánt víz is forr, elkészítjük a puliszkát (lassanként adagolva a puliszkalisztet, állandóan kevergetve).
A tálalást mi mély tálikókkal oldjuk meg, alul a forró puliszka, rá a lecsós máj, a tetejére pedig a reszelt parmezán (valójában csak, hogy javítsa az összképet :).
Poftă bună (mert puliszkás)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése