2013. augusztus 19., hétfő

Póréhagyma-krémleves

Ez a hagymafajta mindig pór(é)ul jár a konyhánkban. Ezt a hülye szóviccet muszáj volt elsütnöm, bocsi. A póréhagyma-krémleves is csak úgy készül nálam, mint a többi krémleves, lássuk.

Hozzávalók:
  • 2 nagyobb póréhagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 2 közepes vagy 1 nagy krumpli
  • tengeri só 3 színű borssal (vagánykodom na, kaptuk)
  • tejföl vagy tejszín
  • 1 ek. liszt, ha nem elég sűrű
  • 2 ek. vaj + 1 csurrantás olívaolaj

Elkészítés:

A póréhagymát jó alaposan megmossuk (a levelek közé sokszor begyűl a por és sár, meg kell nézni, és ha ilyen, inkább szét kell szedni), vastag karikákra vágjuk. A fokhagymát aprózzuk, ez az első összetevő, amit a felforrósított vaj és olívaolajra dobunk, egyenesen a fazékba. Egy perc után jöhet a póréhagyma is, amit addig párolunk, amíg össze nem esik. Ezután hozzáadjuk a nagyobb kockákra darabolt krumplit, és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Só, esetleg egyéb fűszerek (én néha fehérborsot vagy szerecsendiót használok) hozzáadása után addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
Levesszük a tűzről, és botmixerrel krémesre pürésítjük. Lassan kevergetve beleöntjük a tejfölt - ha nem kellőképpen sűrű a leves, akkor egy evőkanál liszttel csomómentesre eldolgozott tejfölt -, illetve annyi vizet vagy tejet, hogy a leves kedvünkre való állagú legyen. Sózzuk, borsozzuk. Mérsékelt lángra visszattesszük a tűzhelyre, éppen amíg egyet rottyan.

Apróra vágott, pirított sonkával tálaltam, levesgyöngyöt ettünk mellé. 
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése